Браво за Марко Пејчиновски! Овој подвиг покажува дека малите борци се вистински херои. Свесноста за ретките болести треба да расте бидејќи секој заслужува ист третман во здравството. Филипче се жали дека наследиле состојба каде немало напредок во Програмата за ретки болести, но никако не споменува дека додека се местат тендерите и се пуштаат тендери на колеги од власта или се избегнуваат политички прашања заради непостоење на јавно приватно партнерство, колку со тоа се уназадува македонското здравство. Не е да се биде во моментот добар на само едно поле, како што е случајот со ретките болести сега, туку да се води менаџира целото министерство напоредно во континуитет тоа е успех, таков министер треба.

Граѓанските здруженија се тие кои направија вистински исчекор напред. Поради нивно инсистирање и упорност значително се зголемува буџетот за ретките болести. Во 2016 година изнесувал 203 милиони денари, а оваа година зголемен е на 380 милиони денари.

Воведуваме нов лек за пациентите со спинална мускулна атрофија (СМА), а воведовме и нови лекови за пациентите со: фамилијарна амилоидна полиневропатија, идиопатска белодробна фиброза, два лека за болеста Гоше и лек за апластична анемија. Треба да се продолжи со вистинска грижа за лицата со ретки болести и да се средат работите да функционираат како што треба во здравството.- порача Министерот за здравство Венко Филипче.