Идеално време за цреши, дознајте зошто треба да ги јадете

Црешите вклучени во исхраната учествуваат во намалувањето на телесната тежина, а го чистат истовремено организмот од натрупаните токсини во зима. Вкусните цреши веќе докажано имаат многу важна улога во прочистувањето…

Црешите вклучени во исхраната учествуваат во намалувањето на телесната тежина, а го чистат истовремено организмот од натрупаните токсини во зима.

Вкусните цреши веќе докажано имаат многу важна улога во прочистувањето на дигестивниот систем, црниот дроб и бубрезите. Затоа и се многу полезни за луѓе кои имаат проблеми со овие органи.

Освен тоа тие се полезни и за имуниот систем бидејќи содржат каротин, пепсин, антиоксиданси, витамините Ц, Б1, Б2 и др. Имаат вазодилататорен ефект врз крвните садови, богати се со железо, а тоа ги прави особено полезни за луѓето со анемија и недостаток на железо во крвта.

Освен тоа, ако почесто ги вклучувате во вашето мени, црешите можат да го забрзаат метаболизмот и да помогнат во процесот на разградување на мастите, а со тоа и до намалување на телесната тежина.


Related Articles