Крвниот тест што може да помогне да се дијагностицира причината за високата температура кај децата за помалку од еден час, научниците го опишаа како големо откритие. Повеќето постоечки дијагностички тестови се фокусираат на откривање на патоген и може да потрае 72 или повеќе часа за да се добијат резултати.

Глобален тим предводен од истражувачи од Империал колеџ во Лондон истражуваше како гените во крвта реагираат на одредени инфекции и болести со цел побрзо да се дијагностицираат болестите и да се намали прекумерната употреба на антибиотици.

Истражувачите анализирале податоци од 1.212 пациенти со 18 болести, вклучувајќи респираторен синцицијален вирус (RSV) и туберкулоза. Од ова, тие беа во можност да откријат кои клучни гени се вклучени или исклучени како одговор на телото на болести и да го идентификуваат молекуларниот потпис на болеста.

Формулата е тестирана врз 411 деца кои биле примени во болница со сепса или тешки инфекции.

Истражувачите рекоа дека резултатите, објавени во медицинското списание Cell Press Medu, даваат „доказ дека иновативниот метод функционира“ и дека тестот заснован на генската експресија „може драстично да ја подобри дијагнозата на детските болести, да ги намали одложувањата и лажните дијагнози и значително да влијае здравствената заштита, особено во земјите во развој“.

Тие се надеваат дека новиот тест може да се справи со прекумерната употреба на антибиотици кај децата, кои обично се препишуваат додека не се исклучи бактериска инфекција.