Витаминот Е се бори против слободните радикали одложувувајќи го процесот на стареење. Не влијае само на кожата, туку и на мускулите, кардиоваскуларните и репродуктивните системи. Тој е вистински крал на витамините. Тој е еден од најсилните антиоксиданти што влијае на нашето целокупно здравје. Исто така е важен и за плодноста на жената.

Што е витаминот Е?

Витаминот Е содржи токофероли и токотриеноли, кои се основни хранливи материи. Витаминот Е се додава во храната – обележан е со симболот E306, а неговите синтетички колеги се E307, E308 и E309.

Витаминот Е се раствора во мастите, т.е. се сладира во телото, не се излачува во урина и потта. Дневната потреба за витамин Е е 8 мг кај жени, 10 мг кај мажи, 6 мг кај деца.

Витамин Е – улогата во организмот

Неговата најважна функција е борбата против слободните радикали. Благодарение на витаминот Е, клетките стареат бавно. Покрај тоа, витамин Е влијае на:

згрутчување на крвта
мускулите
нивото на холестерол
ја поддржува овулација,
се грижи за развојот на фетусот
Што се однесува до неговиот ефект врз кожата, покрај тоа што го одложува процесот на стареење, витамин Е ја обновува, храни и го навлажнува епидермисот. Поради оваа причина тој е честа состојка во кремите, мастите и различните козметички производи за нега на кожата.

Извори на витамин Е

Не е тешко да му се обезбедите на телото вистинска количина, бидејќи обично се наоѓа во производите со растително потекло. Витаминот Е може да се најде во:

семки од сончоглед
семки од тиква
бадеми
ореви
кикирики
лешници
растителни масла
маслинки
спанаќ
авокадо
моркови
малини и капини, боровинки и суви кајсии
Витаминот Е се наоѓа и кај производи од животинско потекло – во млекото и млечните производи, како и во јајцата.

Недостаток на витамин Е иако многу редко се случува, може да доведе до општо слабеење на организмот, а покрај тоа и до:

опаѓање на косата
анемија
абортус
проблеми со плодноста
губење на мускулите
оштетување на нервите
проблеми со кожата

Вишок на витамин Е

Телото го елиминира вишокот на витамин Е, па затоа е тешко да се зборува за предозирање. Ако постои вишок на витамин Е, може да се манифестира како:

замор
мускулна слабост
главоболки
оштетување на видот
гастроинтестинални нарушувања

Витамин Е за време на бременоста

Лекарите на трудниците им препорачуваат витамин Е бидејќи е многу важен. Позитивно влијае на развојот на фетусот, видот на бебето, заедно со фолната киселина го намалува ризикот од оштетување на нервниот систем и вродени мани. Исто така, може да спречи абортус. Се разбира, дополнувањето не е секогаш потребно, бидејќи на многу жени им е потребна правилна исхрана. Дневниот услов за витамин Е кај бремени жени е 15-19 мг на ден.