Можеби го чувствувате тоа кога работите доцна и не можете да ги најдете вашите клучеви за кола, можеби ќе го почувствувате тоа пред важен состанок или кога пребарувате преку социјалните медиуми. Стресот, во овој ден и возраст, е невозможно да се избегне.
Според извештајот на Глобал Емоциите за Gallup’s во 2019 година, Американците се едни од најстресните луѓе во светот.

Иако малку доза на стрес е всушност добра за вас, постојано нагласената или вознемирена стресна ситуација може да има негативен ефект врз вашето здравје.

„Стресот и вознемиреноста ја поттикнуваат невроциркуријата која се справува со заканите за животот или смрт, а не секојдневно како одговор на омрачен сообраќај, токсичен шеф или преоптоварување на работата“, вели Лин Еверат, велнес експерт, личен тренер и ко-автор на 5-минутно енергиско полнење.

„Хроничниот стрес има корозивен ефект врз мозокот кој е поврзан со дегенерација на хипокампусот (меморискиот центар на мозокот) и оштетеното функционирање на префронталниот кортекс кој може да се манифестира во нашиот живот како депресија, деменција и нарушена извршна функција“, вели таа .

Други здравствени проблеми предизвикани од акутен стрес вклучуваат висок крвен притисок, замор, несоница, дебелина и срцеви заболувања. Исто така, се поврзува со ослабен имунолошки систем и зголемен ризик од развој на дијабетес.

Доколку не се контролира, хроничниот стрес, исто така, може да ви заштеди на вашата продуктивност и личните односи.
Медитацијата, физичката активност и одмарањето помага во надминувањето на стресот, но постои и побрз начин да го смирите вашиот вознемирен ум и тоа преку вдишување и издишување.
Истражувањата покажуваат дека постои корелација помеѓу начинот на кој дишите и начинот на кој размислувате и се чувствувате.

„Автономниот нервен систем (АНС), кој ги контролира отчукувањата на срцето, дишењето и другите телесни функции, има две главни гранки – Симпатичниот нервен систем (СНС) и Парасимпатичниот нервен систем (ПСНС)“, објаснува д-р Скот Симингтон, базиран клинички психолог и автор на „Слободата од нервозни мисли и чувства“.
Техниките на релаксација како свесно дишење се ефективни во ангажирањето на PSNS, систем за сопирање на телото “, раскажува д-р Симингтон. Значи, колку побавно и подлабоко ќе дишете, толку порелаксирано ќе се чувствувате.

Од собирање на разузнавачки информации и спасување на заложниците до извршување на мисиите од висок профил, за Морнарите „SEALs“ работат ефикасно под висок притисок и во неизвесни околности е дел од работата.
За да останат фокусирани и смирени, SEALs ги практикуваат овие две едноставни контролирани техники на дишење кои им помагаат да се де-стресират:

1. Кутија Дишење

„Дишењето во кутијата е техника која ви помага да ја преземете контролата врз вашите автоматски начини на дишење за да го обучите вашиот здив за оптимално здравје и перформанси“, вели Марк Бовин, поранешен командант на морнарицата на САД и основач на SEALFIT .

„Се комбинира практиката на оптимално дишење со пара-симпатична активација, концентрација и внимателност“, додава тој.

Сè што треба да направите е да сликате кутија со еднакви страни, каде што вдишувањето, одржувањето на здивот и издишувањето се сите четири точки (четири секунди приближно). „Додека земате здив за четири точки, визуелизирајте патување на едната страна од коцката до другата. Потоа, замислете дека се движите низ врвот на коцката за време на четирите точки за одржување на здивот, а потоа следете го здивот по десната страна на кутијата на издишување и да се види дека патува низ дното на кутијата на задржување на здивот, па издишување. Повторете го моделот “, вели д-р Симингтон.

2 .Тактичко дишење

Друга ефикасна техника на дишење која се практикува од страна на SEALs/Морнарите се нарекува „тактичко дишење“. Методот се фокусира на забавување на стапката на дишење со дишење преку ноздрите, броење на четири за секое вдишување и издишување.

„Тактичкото дишење се користи кога телото се соочува со стресни ситуации како борби. Воините од секоја култура ја користат оваа техника низ вековите за да одржат мирен и фокусиран ум“, вели Дивајн.

„Има слични перформанси како што се дишењето на кутија“, додава тој.

„Разликата помеѓу тактичкото дишење и дишењето со кутија е тоа што вторите вклучуваат здив по вдишувањето и издишувањето“, објаснува Дивајн. Експертот за фитнес забележува и дека  „дишењето со кутија е направено како дневна практика за трајно менување на вашето несвесно дишење – за подобро управување со стресот, зголемена ментална и емоционална свесност и подобрена ментална контрола“.