Никој не е осигуран од можноста да ја напушти работата во одреден момент од својот живот. Можеби се се случило поради околности што не се важни, можеби сте биле отпуштени за реструктуирање или вашата грешка но не можете да најдете нова работа веќе подолг период.

Без оглед на причината, сигурно не се чувствувате многу добро во ситуацијата. Вашиот секојдневен живот радикално се промени и имате премногу време да размислувате за нештата, да бидете обвинети или да се мачите. Ова може да доведе до депресија. Форбс ве советува како да ја избегнете.

  • Дајте си време да сфатите што се случило. Дозволете си да бидете самосожалувани за кратко време и да не се преправате дека сè е во ред. Но, само кратко.
  • Запомнете дека ова не ви се случило само на вас. Повеќето луѓе го преживеале истото.
  • Користете го периодот за да ги планирате следните чекори во кариерата.
  • Поставете си неколку важни прашања: Дали сакам да продолжам да го работам истото? Дали треба да барам работа во друга сфера? Дали направив грешки што ме доведоа тука? Дали е време да се променам во која било насока? Дали ми е потребна нова квалификација?
  • Се грижите за вашиот физички, но исто така и за вашето ментално здравје. Ако сметате дека вашата ментална состојба се влошува, побарајте стручна помош.
  • Обидете се да се придржите до одредена рутина во текот на денот, иако не сте на работа. Следете го ритамот, бидете во контакт со луѓето и посетувајте настани поврзани со вашата професионална сфера.
  • Направете план за да го најдете вашата работа од соништата чекор по чекор.
  • Обидете се да останете позитивни.
  • Не дозволувајте пасивност. Делувај, пробај нови работи. Добрите работи им се случуваат на позитивните луѓе.