Исхраната без шеќер е актуелен тренд, но ако размислувате да го елиминирате овошјето поради природните шеќери што ги содржи, можеби ќе сакате да размислите двапати.
Овошјето ни обезбедува многу работи што ни се потребни како витамини, минерали и антиоксиданси. Недостатокот на овие важни хранливи материи, пак, може да доведе до хронични болести како што се дијабетес и срцеви заболувања.
Меѓутоа, ако сакате да ги намалите јаглехидратите на здрав начин и не сакате да претерате со овошјето со многу шеќер како бананите, има многу хранливи опции со малку јаглехидрати:
ЈАГОДИ
Јагодите се одлична опција кога станува збор за овошје со низок шеќер. Една чаша јагоди содржи само седум грама шеќер и обезбедува речиси, ако не и повеќе од препорачаната дневна доза на витамин Ц.
ГРЕЈПФРУТ
Грејпфрутот е одлична опција како замена за слатки закуски, а половина порција содржи осум грама шеќер.
АВОКАДО
Да, авокадото е овошје. Големата јама во средината се смета за семе, што е една од клучните карактеристики на плодот. Авокадото е полно со здрави масти кои го штитат вашето срце и го намалуваат „лошиот“ холестерол како и фитохемикалии кои го намалуваат оксидативниот стрес. Едно авокадо содржи малку повеќе од еден грам шеќер.
СЛИВИ
Она што е интересно за сливите е што можете да бидете креативни со нив и да направите работи како џемови и мармалади без шеќер.
КАПИНИ
Една шолја капини содржи седум грама шеќер, осум грама влакна и два грама протеини, што ја прави совршена хранлива закуска.
ПОРТОКАЛ
Како и со јаболката, подобро е да се јаде целото овошје отколку да се пие сок од портокал. Обичен портокал содржи 12 грама шеќер и повеќе од препорачаната дневна доза на витамин Ц.