Меѓу фитнес блогерите и спортистите, авокадото стана многу популарна намирница за која сите претпоставуваат дека гарантира совршена тежина.

Иако во последно време се пропагира како многу здраво, диететичарите предупредуваат дека авокадото не е толку здраво како што мислат повеќето.

За да објасниме за што станува збор, ќе користиме чоколадо како репер.

Два реда чоколадо (20 грама) содржи 117 калории.

Едно цело авокадо има 330 калории и е богато со природни масти кои се одлични за здравјето на срцето, но е енергетски многу густ, па затоа се препорачува да јадете една четвртина авокадо наместо цело.

Една парче леб од житни култури има 128 калории и да, лебот е здрав и јаглехидратите не се лоши за вас.

Не се обидуваме да ве убедиме дека е подобро да јадете чоколадо и леб наместо авокадо или друга здрава намирница, туку дека клучот е големината на порцијата, па и кога станува збор за здрави намирници.

Треба да ви биде јасно од каде доаѓаат калориите и да се фокусирате на разумни порции што ќе ви осигураат здрава тежина.