Вообичаената опција за појадок не е добра за здравјето на цревата, истакнува нутриционистот.

Зголемувањето на шеќерот во крвта е само една од многуте негативни здравствени последици од јадењето погрешна храна за појадок. Зафатеното темпо на живот не доведе во ситуација да немаме време за основни работи, кои всушност треба да бидат приоритет. Ова пред се се однесува на исхраната во која внесуваме брзи решенија за да не останеме гладни.

Затоа печивата од пекара се најчестата опција што ја избираме, но и најлошата за здравјето на цревата, вели нутриционистот Лиза Ричардс. Уживањето во различни солени и слатки колачи за појадок може да донесе моментално задоволство, но нивното влијание врз здравјето и нивото на шеќер во крвта не треба да се занемари.

Пецивата се полни со рафинирани шеќери, нездрави масти и преработено брашно, што може да придонесе за проблеми како што се зголемување на телесната тежина и воспалителни реакции во телото.

„Пецивото е штетно за здравјето на цревата поради високата содржина на шеќер и рафинирано брашно. Овие состојки придонесуваат за брзи скокови на шеќерот во крвта, го стимулираат ослободувањето на инсулин и потенцијално предизвикуваат хронично воспаление“, предупредува нутриционистот, додавајќи дека прекумерното консумирање шеќер доведува за акумулација на маснотии.