Смоквите се исклучително здраво овошје кое има уникатен, сладок вкус и текстура, и се полни со крцкави семиња. Свежите смокви се многу деликатни; затоа често се сушат и се прават џемови и слатки. Можете да уживате во сувите смокви преку целата година и тие се лесно достапни, додека кај свежите ситуацијата е поинаква, па затоа треба да го искористите времето додека ги имате.

Смоквите се богати со природни шеќери, минерали и апсорбирачки влакна. Минералите кои преовладуваат во ова овошје се калиум, калциум, магнезиум, железо и бакар. Тие се многу богат извор на антиоксиданси, витамини А и К, и го промовираат општото здравје на организмот.

Смоквите често се препорачуваат како многу ефикасен, природен лаксатив поради количината на влакна што ја содржат. Повеќето од нас користат повеќе натриум во нашата исхрана, што доведува до недостаток на калиум, а нерамнотежата помеѓу овие два минерали може да доведе до висок крвен притисок.

Исхраната богата со свежо овошје и зеленчук, вклучувајќи свежи смокви, природно го зголемува нивото на калиум и со тоа го намалува крвниот притисок. Поради диеталните влакна, смоквите можат да бидат одлично уживање ако сте на диета и сакате да изгубите тежина. Храната богата со растителни влакна обезбедува чувство на ситост, спречува глад и желба за слатки.

Нутриционистите наведуваат шест придобивки од ова овошје, поради што треба да се консумира што е можно почесто.

1. Високо ниво на магнезиум

2. Високо ниво на природни шеќери

3. Сувите смокви се одличен извор на многу хранливи материи

4. Содржат растителни стероли

5. Антиканцероген ефект

6. Висок процент на вода