Витаминот Д е еден од најважните за човечкото тело

Витаминот Д е еден од најважните за здравјето на организмот. Како што е познато, тој се нарекува и „сончев“ затоа што се добива и од сончевите зраци

Витаминот Д е исто така поврзан со јачината на коските.

Професорот Мајкл Холик од Медицинскиот центар на Универзитетот во Бостон ги наведе главните симптоми кои укажуваат на недостаток на витамин Д во организмот.

Тој забележува дека болката во коските и екстремитетите и проблемите со зглобовите наутро сигнализираат сличен проблем.

Недостаток на витамин Д може да укажат и други знаци како што се болка во цревата, потење на главата и депресија.

Друг научник, Мајкл Гинсбург, директор на Институтот за истражување на Самара за диететика и диета терапија, истакна дека недостаток на витамин Д може да доведе до депресија.

„Имаме повисоко ниво на вознемиреност, повеќе сме изнервирани, итн. Не можеме да го објасниме ова и мислиме дека факт е дека животот е тежок, имаме многу проблеми и шефот исто така многу вика. Секогаш ќе најдеме објаснување за лошото расположение. Но, затоа што погрешно го толкуваме, не го исправаме правилно или воопшто не го исправаме “, вели нутриционистот.

Делумно решение за проблемот со лошо расположение може да биде надополнување на витамин што недостасува.