Со додавање на маката во вашата исхрана, можете да билансирате вашето балансирање на витаминско и минерално внесување во исхраната, бидејќи маката е одличен извор на витамини Б12, заедно со Б1, Б2, Ц, и E.

Растението е исто така, богат извор на протеини, корисни за вегетаријанци и вегани и содржи секогаш најважните елементи во трагови на железо, калциум, цинк и магнезиум.

Maкaта е составена од околу 60-75% јаглени хидрати и 10-14% протеини, заедно со влакна и мала количина на масти. Високата содржина на протеини и важните хранливи состојки можат да ја објаснат поврзаноста со повисока енергија, појасно размислување, зголемено сексуално либидо и многу други меѓусебно поврзани придобивки на ова мало јужноамериканско растение.