Краставицата е вистински благослов меѓу зеленчукот, бидејќи е полна со состојки кои придонесуваат за нашето здравје. Доста се користи во исхраната на целиот свет, но малку се знае за тоа како краставица е всушност здрава за човечкото тело, токму поради тоа ни е многу достапна.

Полна со вода, краставицата прво помага да го задржиме нашето тело подолго хидрирано.Покрај тоа што е во можност да го стабилизира нивото на холестерол и подобрување на имунолошкиот систем, како што се покажува краставицата е одличен сојузник во намалување и стабилизирање на висок крвен притисок.

Краставицата не само што може да ја спречи варијацијата на притисокот, но можно е целосно да помогне да се надмине проблемот со хипертензија која знаеме дека сериозна и доста тешка.

Редовното конзумирање  краставици на речиси дневно ниво ќе го стабилизира нашиот крвен притисок и ќе нѐ оддалечи од можните болести кои предизвикуваат хипертензија.

Помага да се надминат главоболките

Обично, во ситуации со висок крвен притисок, кои се повторуваат со денови, слабоста е придружена со силни главоболки. На кога овие непријатностите предизвикани од хипертензија надминат, повторно постои лесен начин, а тоа е пиење сок од свежи краставици.