Лешник кој те чува од многу ризици, најголем срцевиот!

Одредени елементи во составот на плодот позитивно влијаат на крвните садови, го штитат срцевиот мускул и го намалуваат крвниот притисок. Тенката кожичка на површината на плодот содржи полифеноли кои се…

Одредени елементи во составот на плодот позитивно влијаат на крвните садови, го штитат срцевиот мускул и го намалуваат крвниот притисок.

Тенката кожичка на површината на плодот содржи полифеноли кои се совршена превенција од срцевиот удар, но и го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања и ангина пекторис.

Јатките содржат силни антиоксиданси како што е фитинска киселина.

Таа го штити организмот од воспалителни процеси и може да го намали ризикот од појава на рак на дојка и простата.

Лешник е богат со аргинин кои спречува раст на туморот и зајакнува имунитет.


Related Articles