Она што го открива бојата на урината за вашето здравје се сугестии за она што можете да го направите. Дали некогаш сте виделе дека вашата урина изгледа како една од овие бои?

Портокалова

Некои антиинфламаторни лекови (асулфид), лекови за хемотерапија и лаксативи можат да предизвикаат портокалова боја.

Прекумерната потрошувачка на витамин Б2 или бета-каротин (морков) исто така може да биде причина.

Ако не сте биле изложени на некое од горенаведените, тогаш:

Пијте повеќе вода. Дехидратацијата може да доведе до концентрација на урината да варира од темно жолта до портокалова. За само неколку часа, мора да се врати во својата нормална жолта боја.

Проверете ги очите. Ако забележите жолтеникава нијанса во белките од очите, тогаш портокаловата урина може да е знак дека црниот дроб не функционира правилно. Веднаш треба да се консултирате со доктор.

Розова и црвеникава

Веројатно е алармантно и да се види црвеникава или розова урина, но тоа не е нужно сериозно, бидејќи може да биде предизвикана од храна или лекови. Пред да се грижите, видете ги причините за таа боја.

Храна: Ако сте јаделе цвекло, капини или рена, тогаш немате што да се грижите. Некои од соединенијата на овие јадења ја прават црвенета бојаи, која се екстрахира во урината, но тоа е откако бубрезите ќе завршат својата работа. Обично се брише до следниот ден. Ако не, треба да стапите во контакт со доктор.

Лекови: Некои антибиотици (како Rifadin и Rimactane) кои се користат за лекување на туберкулоза, можат да ја претворат во урина на црвеникава. Феназопиридинот кој се користи за лекување на инфекции на уринарниот тракт, и лаксативите кои содржат сена, исто така, можат да бидат причина за розова боја.

Крв: Крв во урината може да биде знак на инфекција на уринарниот тракт, болести на бубрезите, канцерогени или неракови тумори или камења во мочниот меур или бубрезите.

Ако забележите било какви крвни грутки или други ткива во урината, веднаш консултирајте се со вашиот лекар.

Зелена или сина

Може да е шокантно да се види оваа боја, но тоа е ретко и може да биде предизвикана од:

Храна: Да се ​​храните со вештачко храна или аспарагус. Нема ништо да ти пречи. Ќе биде исчистена за еден или два дена.

Лекови: Некои лекови (како амитриптилин, индометацин и пропофол) можат да предизвикаат промена на бојата.

Внимание: Ако не сте биле изложени на ниедно од горе наведените, треба да се поврзете со вашиот лекар. Зелената боја може да сигнализира за ретки инфекции на уринарниот тракт предизвикани од бактеријата Pseudomonas.

Исто така, може да биде знак за бубрежни камења.

Кафена

Ако гледате кафена нијанси во урината, тоа може да биде знак на дехидратација. Меѓу храната кои можат да претворат урината во кафеава, се рен и грав фава. Но подобро е да го проверите, особено ако пиете многу вода, но бојата не исчезнува.

Кафената урина може да покаже проблеми со црниот дроб и бубрезите.

Внимание: Ако кафеавата урина е проследено со болка во стомакот, осип и конвулзии, има голема веројатност за генетска болест. Исто така крвта изгледа кафеава кога се распаѓа и, тоа може да е знак за сериозна состојба како тумор.

Пенлива

Пенливи урина од време на време е нормална и обично се должи на брзината на мокрењето. Но ако продолжува да биде забележлива во времето, треба да се јавите на вашиот лекар.

Тоа може да биде знак за протеини во урината и тоа бара професионална проценка, бидејќи зголеменото количество може да сигнализира сериозен бубрежен проблем.

Прозрачна

Ако урината е целосно прозрачна, тоа е знак дека пиете премногу вода. Ова може да доведе до некои ризици, најважно од нив е разредувањето на солите во вашето тело.

Ова може да создаде проблематична хемиска нерамнотежа во вашето тело. Треба да размислите за пиење помалку вода.

Бледо жолта, транспарентна жолта, темно жолта

Овие бои значи дека немате што да се грижите. Идеално, урината треба да биде бледо златна.

Бледо жолта покажува добра рамнотежа на хидратација. Повеќе концентрирана урина е знак дека ви треба повеќе вода. Само имајте на ум едно златно правило: Ако изгледа како лимонада – добро е за вас!