Во текот на изминатото деноноќие (28/29.05.2020 година) на територијата на Република Македонија на 368 лица им се издадени решенија за изолација, а 47 лица потпишале изјави за самоизолација.

Од страна на полициски службеници извршени се  контроли кај лица во изолација и самоизолација, при што евидентирано е едно лице кое на ја почитувало мерката за самоизолација.

Исто така по однос на мерката за не носење лична  заштита на лице регистрирани се 440 прекршоци.