Меѓународната организација на трудот (МОТ) во својот најнов извештај соопшти дека приходите од труд во време на пандемијата во првите девет месеци од оваа година во светот се намалија за 10,7 проценти на годишно ниво или 3 500 милијарди долари.

Износот не вклучува субвенции за плати со кои владите ги компензираат работниците за загубите поради затворањето на деловните активности за време на пандемијата и одговара на 5,5 проценти од глобалниот бруто домашен производ (БДП) во периодот од јануари до септември 2019 година, соопшти МОТ.

„Затворањето на бизнисите продолжува да ја нарушува состојбата на светските пазари на труд, што резултира со поголема загуба на работното време отколку што првично се проценуваше“, стои во шестото издание на извештајот на МОТ за ефектите од пандемијата врз трудот.

Работниците во економиите во развој и во развој, особено оние кои се вработени на црно, се погодени многу потешко отколку во претходните кризи, соопшти агенцијата на ОН. Тие додаваат дека бројот на вработени жени опаднал повеќе од мажите.

Само во вториот квартал се изгубени 17,3 проценти од работните часови, што е еквивалентно на 495 милиони работни места со полно работно време, пресметале во МОТ. Во претходниот извештај, тие проценуваа дека се изгубени 14 проценти од работните часови или 400 милиони работни места.

Тие очекуваат 12,1 проценти загубени работни часови во третиот квартал, што е еквивалентно на 345 милиони работни места.