МНТ – 75 години: Сцената е првпат празна, но во бескрајното патување на театарот ќе има нови претстави

Македонскиот народен театар по повод роденденот им честита и им се заблагодарува на сите уметници – доајени, некогашни и сегашни вработени и љубители на театарот кои придонеле во неговиот развој…

Македонскиот народен театар по повод роденденот им честита и им се заблагодарува на сите уметници – доајени, некогашни и сегашни вработени и љубители на театарот кои придонеле во неговиот развој во изминатите 75 години зашто сите заедно, како што наведува во честитката, направиле театарот да живее, расте и се развива, и истовремено да се прикаже на сцената мигот од животот пред верната публика.

-Иако денес сцената е празна, сите ние го чувствуваме мирисот на сцената и театарската светлина во нас. Сите овие изминати години беа исполнети со дружење, смеа, креативност, силина, моќ, радост. Иако првпат се соочуваме со празна сцена и празни седишта, повторно светлата ќе се запалат, сценографијата ќе иде на сцената и вие, актерите, ќе ги облечете костимите и изговорите текст, затоа што театарот бил, тука е и ќе остане засекогаш! Иако сега ова е тивок период на сцената, неговото бескрајното патување низ времето продолжува со креирање и планирање нови претстави, проекти, изложби, соопшти МНТ по повод 75-годишнината.

Во честитката додава дека театарот отсекогаш бил во нивните срца и мисли и поради тоа, на сите кои  биле и се дел од МНТ на кој било начин, на овој ден сака да им заблагодари за пожртвуваноста и да им оддаде почит.

-Вие, актерите, од различни генерации одигравте/играте на сцената со бескрајна посветеност, страст, жар, пожртвуваност и секокаш дававте/давате се од себе. Огромен е бројот на режисерите, драматурзите, сценографите, костимографите, композиторите, сектор светло, сектор тон, сектор видео, инженерите, гардероберите, реквизитерите, шминкерите, фризерите, изработувачите на сценографија, декоратерите и администрацијата кои со неуморна сила секогаш сте присутни зад сцената овозможувајќи непречено да се одвива магијата и вашата посветеност е непроценлива, стои во честитката по повод 75 гидини на МНТ.

Македонскиот народен театар на 3 април го одбележува роденденот зашто на овој датум во 1945 година е изведена неговата прва премиера  – претставата „Платон Кречет“ во режија на Димитар Ќостаров.


Related Articles