Јужна Кореја објави дека од вчера дури 315 лица биле заразени со новиот коронавирус, со што вкупниот број на заразени на денот довстигна до 571, а бројот на заразени од почетокот на инфекцијата – 2.337.

За првпат, дневната бројот на случаи на заразата во Јужна Кореја го надмина бројот на случаи на заразени во ден во Кина. Само пред неколку денови во таа држава имаше само 100 случаи.

Најмногу се заразени околу градот Даегу и поврзано е со верска група која поради неодговорно однесување на членовите трпи јавни критики. Повеќе од 200.000 припадници на Шинчеонџи Црква на Исус во Даегу моментно се тестираат на присуствост на новиот коронавирус и се очекува понатамошен раст на бројот на заразени.