Според неодамнешните студии, погрешно дијагностицирање е неуспех на лекар да предизвика смрт или трајни последици кај пациенти во 34 проценти од случаите. Лошата дијагноза не е само најчеста, туку и најскапа и најопасна грешка, тврдат истражувачите.
 Научниците од универзитетот Јохан Хопкинс анализирале повеќе од 55.000 случаи на медицински грешки за да се утврди зачестеноста на погрешно дијагностицирање. Резултатите од дијагнозата покажаа дека медицинската дијагноза во 74,1 процент од случаите не успеала во следниве три состојби: карцином (37,8%), васкуларни заболувања (22,8%) и инфекција (13,5%).
Не е само непријатност да ја напушти канцеларијата со погрешно дијагностицирање. За многу пациенти, ова чини време, пари и некои животи – рече Дејвид Њуман-Токер, професор по неврологија на универзитетот „Јохан Хопкинс“ од Балтимор, додавајќи: „Оваа студија ни покажува на што треба да се фокусираме за да работиме во корист на пациентите. Соодветна дијагностика за овие три состојби е неопходна за да се минимизираат негативните ефекти .
Во својата публикација, непрофитното друштво за подобрување на дијагностиката во медицината, тврди дека дијагностичката грешка директно предизвикува околу 80.000 смртни случаи во американските болници годишно.