Името „негативни калории“ е често погрешно сватено – едноставно, секоја храна има одредена калориска вредност, без оглед колку е мала. Тоа е поради што негативните калории се нарекуваат така, факт е дека нашето тело троши повеќе енергија обработувајќи ја, отколку што внесуваме конзумирајќи ја.

1. Целер

Број на калории: 3 по парче со средна големина

2. Домати

Број на калории: 22 на домат со средна големина

3. Моркови

Број на калории: 2 на 10 грама

4. Брокула

Број на калории: 49 на цвет со средна големина

5. Грејпфрут

Број на калории: 104 по парче со средна големина

6. Ротквици

Број на калории: 1 по големо парче

7. Гуава

Број на калории: 45 по парче со средна големина

8. Малина

Број на калории: 0,5 по парче

9. Праска

Број на калории: 38 по парче со просечна големина

10. Аспарагус

Број на калории: 10 по врзуванка

11. Јаболко

Број на калории: 95 на парче со средна големина

12. Варена зелка

Број на калории: 17 на 250 грама

13. Мандарини

Број на калории: 37 по парче

14. Лубеница

Број на калории: 75 по осмина средно големо парче

15. Варена боранија

Број на калории: 44 на 250 грама

16. Феферони

Број на калории: 18 по парчиња

17. Ананас

Број на калории: 28 по круг

18. Варен спанаќ

Број на калории: 7 на 250 грама

19. Диња

Број на калории: 45 по осмина диња