Неспорен е фактот дека храната влијае на нашето здравје. Но, некои производи ни штетат затоа што многу често ги користиме. Тоа влијае на нашиот изглед.

Може да забележите дека вашата кожа стана многу посува, ноктите повеќе кршливи или имате опаѓање на косата.

Во следните редови ќе ви претставиме список на некои од производите што ви го уништуваат видот и ве стареат за премногу честа употреба.

Кафе

Вечната расправа за придобивките и опасностите од кафето продолжува. Научниците сигнализираа дека пиењето кафе е добро и не го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

За жал, љубовта кон кафето е полн со многу дехидрираност. Кофеинот има диуретично дејство. Ако не пиете дополнителна чаша вода за секое кафе што пиете, вашата кожа може да изгледа сува.

Премногу  зачини

Поради склоноста кон розацеа (васкуларна мрежа или „sвезди“ на лицето со тенка кожа) не можете да јадете лута пиперка, рен, васаби и сенф.

Тие зачини ја активираат циркулацијата, што предизвикува проток на крв во садовите на лицето и стимулира појава на розацеа.

Овој ефект е познат и како ‘зачинето лице, затоа внимавајте.

Млеко

Сите млечни производи се извори на протеини кои теоретски можат да предизвикаат алергиски реакции со осип на кожата и чешање.

Млекото е една од главните причини за појава на акни кај луѓето по 40-годишна возраст.

Алкохолни пијалоци

Алкохолот може да се нарече корисен, но само во мали количини. Потоа помага во борбата против стресот и го намалува холестеролот.

Сепак, може да биде многу штетно за кожата затоа што ја отстранува водата од телото дури и поактивно од кафето.

Затоа, соодветно е да се пие најмалку 4 чаши чиста вода за секоја испиена чаша вино. Но, кој го прави ова?

Риба

Едвај очекувавте таа да биде на оваа листа, но рибата има една опасност – може да биде заситена со токсична жива.

Периодичното консумирање дури и микроскопски дози на жива предизвикува брзо губење на косата, што е само врв на ледениот брег, бидејќи живата има опасни ефекти врз телото како целина.

За да избегнете ризик, не купувајте големи риби од океанот. Обично се акумулира во туна, ајкула, скуша од коњи и големи риби. Јадете риба како скуша или треска.

Месо

Не самото месо, туку консумираната количина е опасно. Ако има премногу од тоа во вашата диета, тоа има негативен ефект врз бубрезите и зглобовите.

Во нив се градат урична киселина, што предизвикува воспаление, предизвикува развој на артритис, гихт и хронично заболување на бубрезите.