Нормалниот крвен притисок повеќе не е 120 со 80, туку нешто сосема поинакво!

Секој кој некогаш почувствувал потреба да го измери крвниот притисок, знае дека сè е во ред кога горниот е околу 120, а долниот околу 80. Сè што е над, претставува…

Секој кој некогаш почувствувал потреба да го измери крвниот притисок, знае дека сè е во ред кога горниот е околу 120, а долниот околу 80. Сè што е над, претставува аларм и веднаш се закажува преглед кај интернист или кардиолог. А, ако е под тие норми, се знае дека е време за шеќер и вода. Меѓутоа, сега тоа се променило.

Европското кардиолошко здружение издало нови упатства, според кои нормалниот крвен притисок за систолниот е до 140, а за дијастолниот 90.

Меѓутоа, ова правило не важи за дијабетичарите, за кои границата е пониска, до 130 со 80, како и кај постарата популација.

Порано се сметало дека некој кој има притисок 139 со 89 веќе се наоѓа во состојба на предхипертензија и дека би требало да зема терапија, за да се намали ризикот од инфаркт или мозочен удар.


Related Articles