Државите во светот може да се соочат со недостиг на антибиотици доколку не се решат проблемите со фармацевтската индустрија предизвикани од епидемијата на коронавирус во Кина.

Тоа го изјави Jорг Вутке, претседател на трговската комора на Европската унија во Кина, на тркалезната маса во Пекинг.

Вутке нагласи дека епидемијата на новиот коронавирус имала негативно влијание врз синхронизирањето на доставувањата на антибиотици во Кина.

Во меѓувреме, бројот на смртни случаи од новиот коронавирус во Кина е 1868, соопштија кинеските власти.