Цинкот е вториот најзастапен ,,минерал во трагови” во човековиот оранизам, веднаш по железото. Тој е моќен минерал кој ни е потребен за здрав имун систем. Цинкот помага и во одржувањето на здравјето на кожата и ноктите, а игра значајна улога и при делбата и растењето на клетките, при заздравувањето на раните итн. Токму затоа цинкот е еден од најзастапените состојки во козметичките препарати.

Уште од античко време цинкот се користи за нега на кожата. Египќаните користеле маст од цинк за различни намени, од лекување рани до одржување на убавината и младоста на кожата. Еве неколку причини зошто е важно да користиме козметички препарати кои во себе содржат цинк:

– Цинкот е познат по своите антибактериски и средства за дезинфекција и прави одлична работа во контролирањето на производството на себум во кожата. Затоа, често може да се најде во разни лекови против акни и по акни, како и во козметиката за мрсна кожа, бидејќи помага во ублажување на воспалението, спречува развој на бактерии и ефикасно се бори против мрсниот сјај.

– Цинкот е моќен антиоксиданс. Ги штити клетките на телото од оштетување на слободните радикали, го забавува процесот на стареење и спречува појава на брчки. Цинкот работи добро заедно со керамиди и колаген, правејќи ја кожата еластична и затегната и и дава природен сјај.

– Денес, цинкот може да се најде во широк спектар на козметика – маски, серуми, креми и лосиони. Совршено ја хидрира кожата, го изедначува нејзиното олеснување и ефикасно ја штити од штетните ефекти на околината – загадувањето и ултравиолетовото зрачење.