Кога чувствувате глад, не брзајте веднаш во фрижидер да ставите нешто во устата. Прво треба да откриете дали навистина сте гладни, можеби воопшто не сакате да јадете, а причината е друга.

Експертите ја нарекуваат оваа појава лажно чувство на глад. Кога телото има специфична потреба, ненамерно ослободува импулс на глад.

Всушност, на нашето тело му треба вода. Сепак, за да го разберете ова, треба да пиете чаша топла вода. Ако исчезне чувството на глад, тоа е причината.

Лекарите ве советуваат да пиете вода половина час пред јадење од неколку причини:

·  активирање на дигестивниот систем;

·  подготовка на желудникот за јадење;

·  намалување на гладот ​​поради делумно полнење на желудникот со вода;

·  побрза апсорпција на храна заради забрзан метаболизам.