Бремените жени имаат поголема веројатност да обрнат внимание на нивното здравје, да внимаваат на она што го јадат и да се дистанцираат од лошите навики што ги имале порано. Како и да е, кафето е едно од омилените пијалоци најтешко за една бремена жена да се раздели од него, особено ако е страствен обожавател на црниот пијалок.

Препораките на лекарите се поврзани со апел за апстиненција од предозирање, но не и целосно исклучување, бидејќи кафето е богато со антиоксиданти и има свои корисни својства. Според најпопуларните нивни својства, се смета дека е безбедно да се зема една или две шолји кафе на ден.

Како кофеинот влијае на бремена жена

Како и секој стимуланс, кофеинот има свои несакани ефекти. Може да го зголеми срцевиот ритам и крвниот притисок, а премногу  може да биде опасно за бремената жена и бебето.

Кофеинот е исто така диуретик. Може да го забрза излачувањето на урината, што пак може да предизвика мала дехидрација и нарушена рамнотежа на електролити во организмот. За возврат предизвикува грчеви и контракции.

Како кофеинот влијае на бебето

Кафето, исто така, го стимулира фетусот така што бремената жена може да почувствува поенергични и нервозни движења од страна на бебето, особено во третиот триместар.

Кофеинот може да го засили и срцевиот ритам на бебето, освен на мајката, што не е безопасно за фетусот во развој.

Бидејќи кофеинот влијае на нервниот систем како резултат на злоупотреба на прекумерна количина кафе за време на бременоста, бебето може да покаже симптоми на разни нарушувања во нервниот систем по раѓањето, како што се потреси, отежнато спиење, раздразливост и бездушен плач.

Што се случува кога земате премногу кофеин на ден за време на бременоста?

Ако си дозволите да пиете 4-5 чаши или повеќе кафе дневно, ризиците за вашето здравје и здравјето на бебето се зголемуваат неколку пати.

Еве што може да се случи:

Вродени деформитети: Тие се појавуваат како резултат на ритмички нарушувања за време на бременоста, кои имаат штетно влијание врз формирањето на органите на бебето.

Спонтан абортус: Кофеинот може да го зголеми ризикот од спонтан абортус доколку се земе во големи дози. Тоа се случува од многу причини, вклучувајќи висок крвен притисок, брз отчукувања на срцето, прекумерно стимулирање на нервниот систем, забрзана контракција на мускулите.

Предвремено раѓање: Ризикот од него е зголемен и со високи дози на кофеин. Избегнувајте пиење повеќе од 1, максимум 2 шолји кафе на ден, и да не биде многу силно кафето, поретко.