Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 153.694, бројката на оздравени пациенти е 137.331, на починати е 5.067, а бројот на активни случаи изнесува 11.296.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 67806, активни 5169

Куманово 8678, активни 900

Прилеп 8227, активни 447

Тетово 7163, активни 445

Битола 6211, активни 726

Велес 5439, активни 387

Гостивар 5144, активни 289

Кавадарци 5133, активни 225

Охрид 4954, активни 444

Штип 4930, активни 251

Струмица 4068, активни 241

Струга 2956, активни 148

Кочани 2754, активни 161

Кичево 2504, активни 239

Гевгелија 2183, активни 166

Неготино 2170, активни 134

Свети Николе 1509, активни 102

Ресен 1219, активни 175

Крива Паланка 1214, активни 46

Радовиш 1106, активни 84

Берово 1021, активни 23

Делчево 959, активни 70

Дебар 935, активни 25

Виница 847, активни 116

Пробиштип 778, активни 21

Валандово 663, активни 19

Богданци 494, активни 45

Крушево 489, активни 73

Демир Капија 396, активни 15

Демир Хисар 394, активни 60

Кратово 360, активни 9

Македонски Брод 356, активни 7

Пехчево 265, активни 15

Македонска Каменица 237, активни 15

Дојран 132, активни 4