Нема ништо поубаво од тоа да се дремне по обилен ручек или вечера.

Но, докторите велат дека тоа е најголемата грешка која можете да ја направите. Во лежечка позиција додатно се покачува притисокот на дијафрагмата.

Затоа доколку по обилен ручек си направиме кафе, а кафето е најголемиот крадец на витаминот Ц, значи дека за да пиеме кафе би требало да почекаме барем час или два.

Стручњаците велат „Не“ и за овошје по ручек, затоа што шеќерите го продолжуваат времето потребно храната да дојде до цревата.

Се смета дека „скапува“ во организмот кога ќе се изеде по јадењето.

И уште една работа, избегнувајте туширање. Почекајте барем 20 минути по оброкот, па потоа туширајте се, за крвотокот да помине покрај желудникот, а не обратно- кон стапалата.