Медицинските лица ретко го дефинираат како самостојна дијагноза, и не се прифаќа сериозно од пациентите. Но, несериозниот однос кон хејлитисот може да доведе до сериозни здравствени последици.

Хеилитис-инфламација на аглите на усните. Таа започнува со благо црвенило, а се јавува во неколку фази – пукнатина во аглите на усните, а потоа оформување на мали везикули, исполнети со серозна течност. Потоа после неколку дена има континуирано истекување на серумот и може да биде болно, тешко да заздравува и да личи на херпес. Иако промента навидум е слична во втората фаза, многу се разликува од херпесот.

Секој човек во одреден момент од својот живот се соочува со сличен проблем. Медицинските лица ретко го дефинираат како самостојна дијагноза, и не се прифаќа сериозно од пациентите. Но, несериозниот однос кон хеилитисот може да доведе до сериозни здравствени последици.

Причини за воспаление може да бидат:

 • Алергиска реакција (од прашина, храна, лекови);
 • Дерматози;
 • Козметика со слаб квалитет;
 • Интензивно сончево зрачење;
 • Прекумерна температура на воздухот или силен студ;
 • Акутен недостаток на витамин Б;
 • Хемиска, топлинска или механичка траума на усните;
 • Нарушувања на нервниот систем (на пример, депресивни состојби);
 • Инфекции кои се случуваат како компликации по почетокот на херпесот;
 • Професионална активност (на пример: музичари кои свират дувачки инструменти);
 • Тиреотоксикоза;
 • Невритис на лицевиот нерв;
 • Проблеми во имуниот систем;
 • Вродени или стекнати аномалии на малите плункови жлезди;
 • Кариес и пародонтална болест;
 • Генетска предиспозиција;
 • Пушењето.

Разликуваме неколку видови хеилит кои се дијагностицираат според поплаките на пациентот и резултатите од хистолошки истражувања на засегнатите ткива. Третманот зависи од типот и причината за проблемот. Што се однесува до исхраната, таа е важен дел од терапијата со хеилитис. Менито треба да биде избалансирано, да ги вклучи производите кои го зголемуваат имунитетот и регенерацијата на клетките на кожата.

Прочитајте:  Паметните телефони, потреба или зависност

Корисна храна:

 • Млечно кисели производи со ниска масленост;
 • Храна со содржина на витамини од групата Б;
 • Говедски црн дроб, риба, пилешко месо;
 • Ореви, семиња, мешункасти култури, овесни снегулки;
 • Жолчка протеини, млеко од соја;
 • Спанаќ, зелка, банани, свеж и лиснат зеленчук;
 • Растително масло;
 • Варено месо;
 • Лосос, сардини, харинга;
 • Зелен чај;
 • Сезонски плодови.

Штетна храна при хеилитис

За да биде лекувањето ефикасно, од менито треба да се исклучат производи кои ја дразнат воспалената кожа на усните:

 • Остра, топла, солена и зачинета храна;
 • Маринирани и пушени производи;
 • Брза храна, пржени компири, крекери, чипс;
 • Производи од тесто;
 • Производи-алергени: кокошкини јајца (жолчка), цитрусови овошја, чоколадо, мед, модар патлиџан, домати, црвен кавијар;
 • Неварени сосови.