Многу нутриционисти нè учат дека лебот е непријател број 1 на тежината.dfb625063ac8241b2edda753b3fced8c

Тој е полн со јаглехидрати и од таа причина диетите често го исклучуваат од менито.

Ако престанете да консумирате леб сепак, последиците може да се сериозни.

На пример:

Телесната тежина, но тоа е само на водa

Намалувањето на јаглехидратите води до брзо слабеење, бидејќи паѓа и количеството вода во организмот. Не радувајте се, бидејќи мастите остануваат, имено нив треба да ги редуцирате. Јаглехидратите се складираат во телото во форма на гликоген, кој тежи како што секој грам тежи 3-4 пати повеќе во форма на течност.

Енергијата ви опаѓа

Јагленохидратите се главен извор на енергија за мозокот. Кога гликогенот во организмот ќе се намали, ќе почувствувате замор, слабост, вртоглавица, несоница … како да имате некаков лош грип.

Чувството на глад се засилува

Рафинираните јаглехидрати ја зголемуваат силно крвта. Недостатоците пак ја осиромашуваат до толку што ќе почнете да доживувате силно чувство на глад. Целите зрна, богати со растителни влакна, го одржуваат нивото.

Екскреторниот систем престанува да функционира правилно, целите зрна со многу влакна се важни за правилното функционирање на уринарниот систем. Ако телото не ги добива потребните влакна, сте загрозени од запек.

Расположението ви се влошува

Бидејќи мозокот се напојува со јаглехидрати, кога ќе му се намали изворот на енергија, не се изненадувајте дека расположението ви е лошо и варира во различни крајности.

Тренинзите ви страдаат

Целото тело има потреба од оваа хранлива група, за да биде тонизирано и да има енергија.Ако вежбате е исклучително важно да му обезбедите доволно јаглехидрати, кои ќе му дадат сила.