Чоколадото е вкусна храна без која не би можеле да си го замислиме животот. А покрај тоа што е вкусно, нуди бенефиции по нашето здравје.

Здравствените бенефиции на чоколадото со големи, а подолу прочитајте уште неколку причини зошто е добро да јадете чоколадо, поточно што се случува во вашиот организам откако ќе изедете парче чоколадо?

По 10 минути:

– Ви се подобрува расположението со тоа што поттикнува создавање на сератонин во мозокот – одговорен за доброто расположение.

– Го подобрува протокот на крв до мозокот, за да ве подготви за поголема ментална активност.

– Го намалува крвниот притисок.

– Путерот од какао ги прекрива забите со заштитна облога, која го намалува ширењето на бактериите.

По 30 минути:

– Помага во смирување на кашлицата.

– Благодарение на антиоксидантите ја штики кожата од сонцето.

– Го храни нашето тело со витамини и тоа B1, B2, E, и со калциум, магнезиум, натриум, калиум и железо.

По неколку дена исхрана:

– Спречува појава на дијабетес

– Какаото го намалува нивото на стрес хормоните, а со тоа ја смирува аксиозноста.

– Ја намалува желбата слатки десерти, кои се нездрави за вас.

Со редовно консумирање:

– Се намалува ризикот за кардиоваскуларни заболувања.

– Ги прочистува крвните садови.

– Влијае позитивно на меморијата, а со тоа ја зголемува интелигенцијата.

– Го забавува процесот на стареење, благодарение на антиоксидантите кои што ги неутрализираат слободните радикали.

Доколку сакате да го извлечете максимумот од секоја чоколада, треба да запаметите дека најдоброто чоколадо е она што содржи 70% или повеќе какао. Ограничете ја количината на еден ред дневно – поголема количина може да предизвика здебелување, поради маснотиите и шеќерите што ги содржи.