Чаша млеко е одличен лек против стрес, затоа што го смирува нервниот систем, велат научниците.

Истражувачите од Универзитетот во Триер откриле дека млекото функционира најдобро на мозокот, во потрага по идеален начин за намалување на стресот и неговите штетни ефекти врз организмот.

Чаша топло млеко пред спиење

Тајната е во фосфолипидите кои се кријат во млекото, тие се вистински лек за нервоза.

Иако некои веруваат дека треба да се избегне млекото, научниците всушност го препорачуваат.

Тие велат дека конзумирањето млеко носи неопходна рамнотежа на организмот, го олеснува спиењето и го намалува стресот.