Словенија најави дека по 15 јуни нема да ја продолжи состојбата на епидемија, која беше прогласена на 18 октомври, но некои епидемиолошки мерки ќе станат на сила. Во последните 24 часа, во Словенија се регистрирани само 24 новозаразени со коронавирус, а само двајца пациенти се починати.

Со 1.023 ПЦР тестови потврдени се 24 инфекции или 2,3 проценти. Седумдневната просечна инфекција за еден ден падна на 147, а четиринаесетдневната инциденца на 100.000 жители падна на 130.

Од почетокот на епидемијата, 4.406 луѓе починале од коронавирус, уште 134 пациенти се во болници, а 26,1 процент од населението е имунизиран со целосна вакцинација, објави Националниот институт за јавно здравје.