Со почетокот на есента и припремите за грејната сезона, загриженоста од загадувањето станува актуелна тема на разговор помеѓу луѓето во Македонија. Иако често се дискутира темата, луѓето ретко преземаат нешто за да го заштитат својот дом и работно место со цел да се подобри квалитетот на воздух. Со напредокот на технологијата, има решение за овој проблем. Веќе по пристапни цени во продажните салони на Нептун ширум Македонија може да ги набавите овие апарати и да добиете до 97% почист воздух во вашиот простор на живеење и/или деловен простор.

Нивото на загадување на воздухот во просторијата може да биде до три пати поголемо од она надвор!

Ова е воглавно е поради прашината, бактериите и вирусите кои се пренесуваат помеѓу луѓето, чадот од готвење, чадот од цигари, домашни миленичиња и слично. Луѓето генерално поминуваат поголем дел од денот дома или на работното место, па поголемата изложеност и воедно опасност од загадениот воздух е во затворен простор, отколку надвор.

Прочистувачите на воздухот го отстрануваат загадениот воздух во вашиот дом!

Прочистувачот на воздухот е уред кој го отстранува загадувањето на воздухот во просторијата. Прашина, полен, миленичиња, мувла и други штетни честички можат да дејствуваат како алергени. Прочистувачите ги отстрануваат овие честички, како и дел од бактериите, вирусите и штетните материи. Корисни се за луѓе кои патат од алергии и за астматичари, а исклучително се корисни кај семејства со мали деца. Децата се помалку отпорни на загадениот воздух и штетноста кај нив влијае повеќе.

Дали прочистувачите на воздухот навистина работат?

Да, прочистувачите на воздух навистина работат! По кратко користење, само отворете го филтерот за да ги видите налепените честички на него. Без овој филтер, прашината би била во вашите бели дробови.

Секој прочистувач има наведена површина на прочистување која ја покрива

Секој прочистувач на воздух доаѓа со одреден рејтинг за стапката на чист воздух (CADR). Затоа пред да купите прочистувач, треба да проверите колку метри квадратни може да прочисти и да биде соодветен за вашата просторија (дом или работен простор).

Одвлажнувачи наспроти навлажнувачи на воздухот

Додатно на прочистувачите на воздух постојат и други видови на апарати за подобрување на квалитетот на воздух. Одвлажнувачите и навлажувачите на воздухот, вршат сосема друга функција. Навлажнувачите ја зголемуваат влагата во воздухот, додека одвлажнувачите го прават спротивното, ја намалуваат влагата. Навлажнувачот се користи ако нивото на влажност е под 30%, додека одвлажнувачот се користи доколку нивото на влажност е поголемо од 50%. Препорачаното ниво на влажност во просторијата е помеѓу 30% и 50%. Апартите кои ги има во Нептун, имаат мерачи на влажност на воздухот за да знаете кога е препорачливо да ги уклучите.

Доколку имате влага, мувла, полен или прашина во собата, набавете ОДВЛАЖНУВАЧ

Доколку вашата соба е постојано со влага, мувла, полен, прашина, набавете одвлажнувач на воздухот за да го намалите нивото на влажност и со тоа да спречите одгледување на мувлата. Високото ниво на влажност е совршена средина за мувла, полен и прашина.

Дознајте повеќе за уредите за квалитет на воздух и погледнете ги одличните понуди во сите Нептун продажни салони ширум Македонија и на овој ЛИНК.