Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 213.307, бројот на оздравени пациенти е 197.493, на починати е 7.474, а бројот на активни случаи изнесува 8.339.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 93200, активни 3832
Куманово 12791, активни 266
Тетово 11279, активни 152
Прилеп 10071, активни 419
Битола 8447, активни 685
Гостивар 8057, активни 37
Велес 7229, активни 363
Кавадарци 6837, активни 311
Штип 6529, активни 204
Охрид 6373, активни 258
Струмица 6053, активни 150
Кичево 4212, активни 88
Кочани 3940 210
Струга 3891, активни 59
Гевгелија 2761, активни 156
Неготино 2544, активни 85
Свети Николе 2094, активни 72
Крива Паланка 1854, активни 141
Ресен 1715, активни 105
Радовиш 1704, активни 77
Дебар 1454, активни 0
Берово 1395, активни 100
Делчево 1350, активни 140
Виница 1140, активни 43
Пробиштип 1103, активни 34
Валандово 912, активни 49
Кратово 750, активни 61
Богданци 636, активни 40
Демир Хисар 595, активни 84
Крушево 575, активни 23
Македонски Брод 487, активни 8
Демир Капија 421, активни 7
Македонска Каменица 401, активни 62
Пехчево 347, активни 16
Дојран 159, активни 2