Зголемена отпорност на бактериите кои предизвикуваат инфекции на крвта, на лекови, вклучително и отпорност на антибиотици од последната линија на одбрана, е забележана во првата година од пандемијата на коронавирус, се вели во извештајот на Светската здравствена организација заснован на податоци од 87 земји во 2020 година.

Прекумерната употреба на антибиотици им помогна на микробите да станат отпорни на многу лекови, а алармантно малку нови антибиотици се развиваат во лабораториите.

Високи нивоа (над 50 проценти) на отпор се забележани кај бактериите кои најчесто предизвикуваат опасни по живот инфекции стекнати во болница, како што се Klebsiella pneumoniae и Acinetobacter spp, нагласуваат авторите на извештајот објавен вчера.

Овие инфекции често бараат лекување со антибиотици од „последна линија“, лекови кои се користат кога сите други антибиотици не успеале. Околу осум отсто од инфекциите на крвотокот предизвикани од Klebsiella pneumoniae станале отпорни на клучната група на лекови од последното средство наречени карбапенеми, се вели во извештајот.

Стапките на антимикробна отпорност (АМР) се сè уште многу високи, а антибиотиците од групата на последната линија на одбрана почнуваат да ја губат својата моќ, рече др. Кармем Песоа-Силва, шефица на Глобалниот систем за следење на антимикробната отпорност на Светската здравствена организација, на прес-конференција.

Иако има заеднички напори да се ограничи неконтролираното користење на антибиотици, темпото на новите истражувања останува лош. Напорот, трошоците и времето потребни за создавање и добивање одобрение за антибиотик и ограничениот поврат на инвестицијата ги одвратија производителите на лекови да го истражуваат, бидејќи таквите лекови мора да бидат евтини и да се користат што е можно помалку за да се ограничи развојот на отпорност кон нив.

Значајна глобална анализа објавена претходно оваа година покажа дека 1,2 милиони луѓе починале во 2019 година од бактериски инфекции отпорни на антибиотици, што го прави АМР водечка причина за смрт во светот во таа група, повеќе од ХИВ/СИДА или маларија.

Авторите на извештајот на СЗО велат дека е потребно дополнително истражување за да се утврдат причините за скокот на АМР во набљудуваниот период и колку тоа е поврзано со почестата употреба на антибиотици за време на пандемијата. Стапките на AMR исто така тешко се анализираат поради недоволното тестирање и слабиот лабораториски капацитет, особено во земјите со низок и среден приход, пишуваат авторите.