Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 204.416, бројот на оздравени пациенти е 189.947, на починати е 7.194, а бројот на активни случаи изнесува 7.275.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 89486, Активни 3508

Куманово 12406, Активни 424

Тетово 11081, Активни 170

Прилеп 9594, Активни 336

Гостивар 8011, Активни 27

Битола 7601, Активни 358

Велес 6895, Активни 335

Кавадарци 6400, Активни 281

Штип 6248, Активни 236

Охрид 6192, Активни 191

Струмица 5932, Активни 108

Кичево 4136, Активни 96

Струга 3846, Активни 42

Кочани 3644, Активни 198

Гевгелија 2585, Активни 92

Неготино 2421, Активни 69

Свети Николе 2036, Активни 80

Крива Паланка 1700, Активни 164

Радовиш 1616, Активни 56

Ресен 1600, Активни 54

Дебар 1453, Активни 3

Берово 1273, Активни 53

Делчево 1194, Активни 67

Виница 1094, Активни 33

Пробиштип 1049, Активни 74

Валандово 867, Активни 28

Кратово 669, Активни 42

Богданци 592, Активни 18

Крушево 559, Активни 23

Демир Хисар 505, Активни 49

Македонски Брод 479, Активни 4

Демир Капија 410, Активни 1

Македонска Каменица 367, Активни 43

Пехчево 324, Активни 5

Дојран 151, Активни 7