Родителите на децата кои треба да се запишат во основните училишта до 31 август треба да достават потврда дека детето ги примило сите вакцини. Без пополнет вакцинален картон,детето нема да биде запишано на училиште, потсетуваат од Министерството за образование и наука.

Државниот санитарен и здравствен инспекторат од септември ќе го проверува вакциналниот статут на сите ученици, не само на првачињата. Според податоците на Институтот за Јавно здравје во Македонија околу 8.000 деца немаат примено МРП вакцина.