Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 156.707 бројката на оздравени пациенти е 150.440, на починати е 5.497, а бројот на активни случаи изнесува 770.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 68979, Активни 221

Куманово 8971, Активни 72

Прилеп 8343, Активни 14

Тетово 7564, Активни 229

Битола 6344, Активни 34

Велес 5479, Активни 3

Гостивар 5261, Активни 68

Кавадарци 5160, Активни 4

Охрид 5031, Активни 10

Штип 4970, Активни 6

Струмица 4150, Активни 21

Струга 2991, Активни 8

Кочани 2804, Активни 9

Кичево 2625, Активни 19

Гевгелија 2197, Активни 2

Неготино 2184, Активни 0

Свети Николе 1528, Активни 3

Ресен 1234, Активни 0

Крива Паланка 1227, Активни 0

Радовиш 1165, Активни 4

Берово 1037, Активни 5

Делчево 974, Активни 1

Дебар 971, Активни 27

Виница 886, Активни 0

Пробиштип 789, Активни 0

Валандово 674, Активни 7

Богданци 494, Активни 0

Крушево 490, Активни 0

Демир Хисар 400, Активни 0

Демир Капија 396, Активни 0

Кратово 377, Активни 0

Македонски Брод 359, Активни 0

Пехчево 272, Активни 3

Македонска Каменица 249, Активни 0

Дојран 132, Активни 0