Малкумина можат да одолеат на полни крофни и ние ги обожаваме во сите сорти, а во денешно време – изборот е навистина шарен.
Доколку сепак преферирате класични пржени крофни наместо крофни од рерна, прочитајте понатаму, затоа што имаме совет како да ги направите помалку мрсни.
Слаткарите откриваат дека додавањето на мала количина алкохол, како рум, ракија или вотка, може значително да ја подобри текстурата на крофните и да ја намали количината на маснотии што тие ја апсорбираат за време на пржењето.
Причината е едноставна – алкохолот испарува побрзо од водата на високи температури, што значи дека тестото останува лесно и впива помалку масло, а од истата причина често се додава алкохол во пржените пржени.
Доволно е да додадете една лажица алкохол во тестото за да го постигнете овој ефект. Румот и ракијата се особено популарни бидејќи освен што помагаат за намалување на маснотиите, даваат и благ, пријатен мирис на тестото. Вотката е исто така добра опција бидејќи нема интензивен вкус и во исто време помага да се создаде воздушесто и меко тесто.