Црна Гора одлучи да ги ублажи мерките за време на престојните празници

Црна Гора одлучи делумно да ги ублажи мерките за време на претстојните празници. Црногорската министерка за здравство Јелена Боровиниќ Бојовиќ рече дека моменталната ситуација со коронавирусот во земјата е подобра…

Црна Гора одлучи делумно да ги ублажи мерките за време на претстојните празници. Црногорската министерка за здравство Јелена Боровиниќ Бојовиќ рече дека моменталната ситуација со коронавирусот во земјата е подобра од претходните недели, но со оглед на тоа што сојот омикрон е откриен и во Црна Гора, мора да се биде внимателен, но да не се паничи. Боровиниќ Бојовиќ рече дека препораката за трета доза на вакцината треба да биде задолжителна.

– Ќе инсистираме да се почитуваат елементите на ковид потврдата. Третата доза од вакцината е дополнителна заштита од сојот омикрон. Црна Гора застана во ред да ги купи најновите лекови против коронавирус, односно таблети – рече министерката.

Таа додаде дека во меѓувреме, свесна за фактот дека граѓаните се многу уморни поради хроничното траење на пандемијата и се што таа носи, а имајќи го предвид психосоцијалниот статус како еден од важните елементи на здравјето, како и актуелната поволна епидемиолошка состојба во земјата Црна Гора одлучи внимателно, минимално и со ригорозна контрола да ги ублажи актуелните мерки во периодот од 22 декември 2021 до 12 јануари 2022 година.

Тоа значи дека ќе може да се организираат венчавки во угостителски објекти со поседување на барем еден од елементите на потврдата за ковид, во присуство до 100 лица, на тој начин што еден гостин може да биде на 4м2. Родендени и други прослави се дозволени со задолжително поседување на потврда. Присуството на публиката на спортските настани на отворено и на затворено е можно со најмалку еден од елементите на сертификатот за ковид, со ограничен број на гледачи на една третина од расположливите места, на тој начин што ќе има две празни места помеѓу секој гледач.

Таа потсети дека дигиталната сертификат на Ковид подразбира еден од следниве елементи: дека лицето е целосно вакцинирано со пропишаниот број на дози на вакцина против коронавирус, издаден од овластена здравствена установа и дека не поминале повеќе од шест месеци од последната доза на вакцината; негативен резултат од PCR тест не постар од 72 часа; позитивни резултати од PCR тест постари од 10 дена и не постари од шест месеци; негативен резултат од брз антиген тест не постар од 48 часа.


Related Articles