– Влегување во Црна Гора им е дозволено на црногорските и странските државјани од одредени земји само доколку имаат еден од четирите услови, односно доказ за вакцина (една или двете дози), негативен ПЦР тест не постар од 72 часа, доказ дека имал инфекција или негативен брз тест за антиген не постар од 48 часа – вели директорот на Институтот за јавно здравје Игор Галиќ.

Тој на прес-конференцијата објави дека доколку некој од овие четири докази ги нема ќе мора да оди во самоизолација 14 дена, што ќе може да се запре по шест дена со негативен ПЦР тест.

– Во Црна Гора безусловно продолжуваат да влегуваат од Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Албанија, Косово и Македонија – рече Галиќ.

Од 13 јануари 2021 година, на граѓаните на Србија им е дозволен влез во Црна Гора без да исполнуваат никакви услови поврзани со документацијата за ковид. Се уште е доволно да се покаже само пасошот или личната карта на граничниот премин.