Со овие пет совети, ќе останете здрави дури и кога не сте во можност да вежбате.

Без разлика дали поради недостаток на време или посериозни повреди се причина за избегнување на теретана, прескокнувањето може да има моќни ефекти врз телото.

Сепак, губењето на мускулната маса и издржливоста не треба да ве исплашат ако ги следите овие неколку чекори ќе го подобрат вашето физичко, како и вашето ментално здравје, според доктор Оз.

1. Прилагодување на телото за вежбање

Адаптирањето на редовното вежбање во вежбање сво седечка положба со тегови,  што ќе ги комбинирате со седечки вежби за нозе и вежбањето со десниот лакт допирајќи го левото колено и обратно, ќе ја стимулира циркулацијата на крвта низ целото тело. Истото ќе го постигнете ако ја направите популарната вежба за скокање со дигалки на стол.

Повреда на глуждот или стапалото нема да ве спречи да правите склекови со тупаници во облик на дијаманти или да влечете појас на отпор. Покрај тоа, овие вежби ќе го зајакнат горниот дел од телото.

2. Исхрана

Во отсуство на физичка активност, важно е да одржувате здрава диета за да не стекнете вишок тежина. Важно е да се вклучи храна која е богата со протеини, витамин Ц и цинк. Овие се хранливи материи кои ќе го зајакнат имунитетниот систем и заздравувањето на раните, според Академијата за исхрана и диетика. Исто така, заменете го шеќерот со здрави алтернативи како што се акаи бобинки или грчки јогурт со мед и цимет.

3. Поставување на цели

На планирањето на вежбите му претходи поставување на цели што можат да бидат физички и / или психолошки. Ќе ја постигнете целта ако поставите мали цели секој ден што ќе ги зголемите со следната вежба. Ако веќе сте ја постигнале вашата крајна цел, секогаш можете да додадете нови вежби во вашиот тренинг-план или да воведете медитација и јога за да ги намалите стресот и вознемиреноста.

4. Пауза од социјалните мрежи

Анксиозноста за избегнување на вежбање ќе се зголеми ако секојдневно гледате фотографии од фитнес блогери што прават токму она што не можете да го добиете.

Ако ви треба повеќе причина да направите пауза од социјалните мрежи, една студија од 2012 година потврди дека студентите кои поминуваат повеќе време на Фејсбук покажале пониско ниво на самодоверба од оние кои поминуваат помалку време на социјалните мрежи. Врз основа на ова, помала изложеност на социјалните мрежи може да влијае на вашето ментално здравје.

5. Движете се

Ќе го намалите недостатокот на физичка активност со тоа што ќе изберете да прошетате наместо јавен превоз до и од работа. Секогаш можете да го надополнете со чекори, и ако растојанието е премногу големо, прошетката околу блокот ќе биде достојна замена.