Светската здравствена организација денеска објави дека високо заразната делта варијанта на коронавирусот се прошири во 192 земји и територии во текот на минатата недела, а регистрирано е и ширење на соевите алфа, бета и гама.

Експертите ги класифицираат соевите алфа, бета, гама и делта како „варијанти на вирусот корона кои се класифицирани како видови на загриженост (VOC)“. Неделното епидемиолошко ажурирање на СЗО посочува дека извештаите покажале дека видот на делта е присутен во 192 земји.

Делта сојот за првпат беше откриен во Индија во октомври 2020 година. Според податоците објавени во епидемиолошкото ажурирање на СЗО, алфа -сојот, првпат откриен во Обединетото Кралство во септември 2020 година, во моментов е присутен во 195 земји и територии.

Бета -видот откриен во Јужна Африка во август минатата година е присутен во 145 земји (три нови земји од минатата недела), додека гама -сојот првпат откриен во Бразил во септември минатата година е присутен во 99 земји (четири нови земји од минатата недела).