Во Германија деца примиле погрешна вакцина против Ковид-19

Неколку деца во Германија случајно примиле вакцини против Ковид-19 на фирмата „Модерна“ која не е одобрена за употреба за нивна возраст. Според зборовите на надлежните, неколку деца во регионот Олпа…

Неколку деца во Германија случајно примиле вакцини против Ковид-19 на фирмата „Модерна“ која не е одобрена за употреба за нивна возраст.

Според зборовите на надлежните, неколку деца во регионот Олпа во покраината Северна Рајна-Вестфалија примиле доза „Модерна“ иако за тие години е одобрена само вакцината на „Бајонтек“. Родителите на децата веднаш се известени за инцидентот, се наведува во соопштението.

На барање на родителите, инцидентот е пријавен во полиција. Не е објавен податок за бројот деца кои примиле прва доза погрешна вакцина.

Во ноември Европската агенција за лекови даде одобрение за вакцина на „Бионтек“ за деца од пет години. Децата примаат третина доза од онаа наменета за возрасни.


Related Articles