Американската биотехнолошка компанија „Модерн Инкорпорејтед“ (Modern Incorporated) денеска соопшти дека ја започнала крајната фаза на истражување на нејзината потенцијална вакцина против коронавирусот.

Станува збор за вакцина наречена „mRNA-1273“, која ќе биде тестирана на околу 30.000 возрасни лица кои не се заразиле со Ковид-19.

Во соопштението на компанијата се наведува дека главната цел на истражувањето, поддржано од Владата на САД, ќе биде да ги спречи симптоматските форми на Ковид-19.

Владата на САД ги удвои на речиси милијарда долари инвестициите во развојот на потенцијалната вакцина против Ковид 19, на американската компанија, која влегува во последната фаза од клиничкото испитување.

„Модерн Инкорпорејтед“ доби 483 милиони американски долари во април, кога развојот на вакцината беше во рана фаза, а американската федерална агенција за фармацевтска технологија сега вети дека ќе издвои уште 472 милиони американски долари.