Директорот на Светска здравствена организација Тедрос Адханон Гебрејесус денеска апелираше до земјите „двојно“ да ја зголемат борбата против пандемијата на новиот коронавирус.

-Тоа што е опишано како пандемија не значи дека земјите треба да се откажат. Погрешна и опасна е идејата дека земјите треба да преминат од ограничување на ублажување, истакна Гебрејесус.

Тој додаде дека задржувањето на стратегијата за ограничување, земјите мора да воспостават добра рамнотежа помеѓу заштитата на здравјето, спречувањето на економско и социјално нарушување и почитување на човековите права. (МИА)