Студијата која опфатила повеќе од пет милиони породувања во Англија, покажала дека повеќе од 70 отсто од природните породувања се случуваат надвор од работното време на лекароте и тоа многу лесто во четири часот наутро, пренесува „Би Би Си“.

Во најголемиот број од случаите, породувањата се одвиваат помеѓу 1 часот после полноќ и 7 часот наутро.

Царските резови обично се првата наутро во време на викенд, а индуцираните породувања, околу полноќ, наведено е во студијата.

Истражувањето е направено на Универизтетот во Лондон и ги опфатило податоците од повеќе од пет милиони породувања помеѓу 2005.и 2014.година.

Истражувачите велат дека тоа што само 28 отсто од породувањата се случуваат во работно време, помеѓу 9 и 5 попладне, во текот на работната недела, би можело да влијае на бабиците и докторите.

Шон О’Саливен од Кралскиот колеџ за бабици рекол дека истражувањето ќе може да им помогне на службите подобро да ги организираат своите кадри и смените.