„Планкот“ или „задржувањето“ е физичка вежба која одлично влијае и ги затегнува буквално сите мускули на телото.

Со оваа вежба се засилуваат рамениците, се исправува половината и се намалува тежината. За оние кои сакаат поинтензивно да ја практикуваат оваа исклучително ефикасна вежба, постои 28-дневен планк предизвик кој предвидува прогресивно зголемување на времетрањето на планковите.

Ако сте спремни за предизвик, вежбањето трае 28 дена, програма во која се паузира на секои пет дена, еве го концептот за истата.

Од 1 до 3 ден по 20 секунди треба да поминете во вежбата.

4 ден: 30 сек

5 ден: 40 секунди

6 ден одмарате

Од 7 и 8 ден по 45 секунди

Од 9 до 11 ден по 60 секунди

12 ден: 90 секунди

Од 14 до 16 ден по 90 сек

Од 16 до 18 ден по 150 сек

Од 2о до 23 по 150 сек

24 ден: 180 секунди

26 и 27 ден по 240 секунди

На 28 ден се додека можеш да издржиш (додека буквално не паднеш).

На ова можете да додадете и други вежби, но ако го практикувате само овој модел придржувајте се на планот погоре.